Vad är skillnaden mellan satin, poplin och linne?

Vad är skillnaden mellan satin, poplin och linne?

Vid valet av tyg för heminredning är det viktigt att välja rätt material för att uppnå önskad stil och komfort. Sängkläder är inte något som bara ska vara vackert att titta på, utan det bör också vara behagligt att ta på och sova i, och vara av hög kvalitet. Vi spenderar ⅓ av våra liv i sängen. Nyckeln till en god natts sömn är sängkläder som du sover gott i och som håller i flera år. Men vad är egentligen skillnaderna mellan satin, poplin och linne? 
-
Det bästa du kan välja när det kommer till sängkläder är naturliga tyger från bomull, linne eller siden. Dessa tyger har god andningsförmåga, absorberar vatten bra, är inte ett föremål för elektrifiering och är dessutom hypoallergena. Tyger som är gjorda av olika naturfibrer har både sina för- och nackdelar. 
-
Siden är en väldigt dyr fiber och dessutom andas den inte lika bra som bomull och linne - som är de vanligaste vid tillverkning av sängkläder. Allra vanligast är det med bomull. Men sängkläder i bomull kan vara väldigt olika, beroende på vävteknik, trådtäthet och bomullskvalité. Våra poplin sängkläder är gjorda på 100% högkvalitativt bomull utan syntetiska inneslutningar. Dessutom väver vi på traditionellt vis i Portugal med 300 TC (trådtäthet). Poplin är en vanlig väv på exempelvis exklusiva skjortor tack vare dess släta struktur och goda andningsförmåga.
-
Desto vanligare väv bland sängkläder är satin, som Poplin har flera gemensamma egenskaper med. Båda har en slät och glansig yta, dock upplevs satin något glansigare medan Poplin andas och anpassar sig efter kroppens temperatur bättre.
-
Vävtekniken som används för att tillverka satin är satinbindning eller atlasbindning. När varptrådarna (trådarna som löper längs tygets längdriktning) korsar inslagstråden (tråden som löper tvärs över tygets breddriktning) så skapas en oregelbundenhet i bindningen som ger tyget dess glansiga yta. Satinbindning innebär att varptrådarna inte korsar inslagstrådarna på varje rad vilket i sin tur gör att tyget blir mindre stabilt och kan vara mer benäget att skrynklas än tyger med tätare vävning. 
-
Poplin däremot har en vävteknik som kallas för tuskaft. I denna teknik vävs varpen (längdriktningen) och inslaget (breddriktningen) i en rak och enkel vävstruktur vilket ger ett tyg med hög densitet och hållbarhet. Poplin upplevs krispigt samtidigt som det är lent mot kroppen. En stor fördel med poplinvävningen är att den ger en mycket god andningsförmåga vilket resulterar i att poplin är ett populärt val vid varma väderförhållanden. Vid tvätt så behåller poplin sin form perfekt vilket i sin tur leder till att det knappt skrynklar sig, och det krymper eller sträcker sig inte. 
-
En satinväv med ca 550 TC (trådtäthet) motsvarar ca 300 TC i Poplin.
-
Linne är däremot något helt annat. Det är ett naturligt tyg som tillverkas av fibrer från linväxten. Det har ett lägre klimatavtryck då lin både är naturligt nedbrytningsbart, växer bra på egen hand och kräver ingen konstbevattning vilket minskar dess miljöpåverkan. 
Det är mycket uppskattat för sin naturliga struktur och lätta, luftiga känsla. Linne har dock en tendens att bli skrynkligt, vilket inte behöver vara till en nackdel då det ger en avslappnad och rustik look. Det är också ett utmärkt val för varma sommarnätter eftersom det absorberar fukt och har god andningsförmåga. Linnetyget anpassar sig efter just din kroppstemperatur. Det ger en avslappnad och naturlig stil och är perfekt för dig som vill få en ledig atmosfär.
-
Så vad var då skillnaden mellan satin, poplin och linne? Satin, poplin och linne är tre olika tyger med egna unika egenskaper. Satin erbjuder en glänsande look, poplin är känt för sin lena och krispiga yta med lång hållbarhet samt mångsidighet, medan linne ger en avslappnad och naturlig känsla som är perfekt för varmt väder. Genom att välja rätt tyg för rätt tillfälle kan du skapa den önskade stilen och känslan för dig och ditt hem. Så nästa gång du står inför valet av tyg, tänk på skillnaderna mellan satin, poplin och linne för att göra det perfekta valet.
Back to blog