Vad Àr skillnaden mellan satin, poplin och linne?

Vad Àr skillnaden mellan satin, poplin och linne?

Vid valet av tyg för heminredning Ă€r det viktigt att vĂ€lja rĂ€tt material för att uppnĂ„ önskad stil och komfort. SĂ€ngklĂ€der Ă€r inte nĂ„got som bara ska vara vackert att titta pĂ„, utan det bör ocksĂ„ vara behagligt att ta pĂ„ och sova i, och vara av hög kvalitet. Vi spenderar ⅓ av vĂ„ra liv i sĂ€ngen. Nyckeln till en god natts sömn Ă€r sĂ€ngklĂ€der som du sover gott i och som hĂ„ller i flera Ă„r. Men vad Ă€r egentligen skillnaderna mellan satin, poplin och linne? 
-
Det bÀsta du kan vÀlja nÀr det kommer till sÀngklÀder Àr naturliga tyger frÄn bomull, linne eller siden. Dessa tyger har god andningsförmÄga, absorberar vatten bra, Àr inte ett föremÄl för elektrifiering och Àr dessutom hypoallergena. Tyger som Àr gjorda av olika naturfibrer har bÄde sina för- och nackdelar. 
-
Siden Àr en vÀldigt dyr fiber och dessutom andas den inte lika bra som bomull och linne - som Àr de vanligaste vid tillverkning av sÀngklÀder. Allra vanligast Àr det med bomull. Men sÀngklÀder i bomull kan vara vÀldigt olika, beroende pÄ vÀvteknik, trÄdtÀthet och bomullskvalité. VÄra poplin sÀngklÀder Àr gjorda pÄ 100% högkvalitativt bomull utan syntetiska inneslutningar. Dessutom vÀver vi pÄ traditionellt vis i Portugal med 300 TC (trÄdtÀthet). Poplin Àr en vanlig vÀv pÄ exempelvis exklusiva skjortor tack vare dess slÀta struktur och goda andningsförmÄga.
-
Desto vanligare vÀv bland sÀngklÀder Àr satin, som Poplin har flera gemensamma egenskaper med. BÄda har en slÀt och glansig yta, dock upplevs satin nÄgot glansigare medan Poplin andas och anpassar sig efter kroppens temperatur bÀttre.
-
VÀvtekniken som anvÀnds för att tillverka satin Àr satinbindning eller atlasbindning. NÀr varptrÄdarna (trÄdarna som löper lÀngs tygets lÀngdriktning) korsar inslagstrÄden (trÄden som löper tvÀrs över tygets breddriktning) sÄ skapas en oregelbundenhet i bindningen som ger tyget dess glansiga yta. Satinbindning innebÀr att varptrÄdarna inte korsar inslagstrÄdarna pÄ varje rad vilket i sin tur gör att tyget blir mindre stabilt och kan vara mer benÀget att skrynklas Àn tyger med tÀtare vÀvning. 
-
Poplin dÀremot har en vÀvteknik som kallas för tuskaft. I denna teknik vÀvs varpen (lÀngdriktningen) och inslaget (breddriktningen) i en rak och enkel vÀvstruktur vilket ger ett tyg med hög densitet och hÄllbarhet. Poplin upplevs krispigt samtidigt som det Àr lent mot kroppen. En stor fördel med poplinvÀvningen Àr att den ger en mycket god andningsförmÄga vilket resulterar i att poplin Àr ett populÀrt val vid varma vÀderförhÄllanden. Vid tvÀtt sÄ behÄller poplin sin form perfekt vilket i sin tur leder till att det knappt skrynklar sig, och det krymper eller strÀcker sig inte. 
-
En satinvÀv med ca 550 TC (trÄdtÀthet) motsvarar ca 300 TC i Poplin.
-
Linne Àr dÀremot nÄgot helt annat. Det Àr ett naturligt tyg som tillverkas av fibrer frÄn linvÀxten. Det har ett lÀgre klimatavtryck dÄ lin bÄde Àr naturligt nedbrytningsbart, vÀxer bra pÄ egen hand och krÀver ingen konstbevattning vilket minskar dess miljöpÄverkan. 
Det Àr mycket uppskattat för sin naturliga struktur och lÀtta, luftiga kÀnsla. Linne har dock en tendens att bli skrynkligt, vilket inte behöver vara till en nackdel dÄ det ger en avslappnad och rustik look. Det Àr ocksÄ ett utmÀrkt val för varma sommarnÀtter eftersom det absorberar fukt och har god andningsförmÄga. Linnetyget anpassar sig efter just din kroppstemperatur. Det ger en avslappnad och naturlig stil och Àr perfekt för dig som vill fÄ en ledig atmosfÀr.
-
SÄ vad var dÄ skillnaden mellan satin, poplin och linne? Satin, poplin och linne Àr tre olika tyger med egna unika egenskaper. Satin erbjuder en glÀnsande look, poplin Àr kÀnt för sin lena och krispiga yta med lÄng hÄllbarhet samt mÄngsidighet, medan linne ger en avslappnad och naturlig kÀnsla som Àr perfekt för varmt vÀder. Genom att vÀlja rÀtt tyg för rÀtt tillfÀlle kan du skapa den önskade stilen och kÀnslan för dig och ditt hem. SÄ nÀsta gÄng du stÄr inför valet av tyg, tÀnk pÄ skillnaderna mellan satin, poplin och linne för att göra det perfekta valet.
Back to blog